Gepubliceerd: 2 februari 2009
Interview V-Jay Badri
"Ik wil altijd de generaal zijn, nooit de soldaat."
Voor de feestgangers is het dolle pret, maar wie achter de schermen van de Nederlandse dancescene werkt, begeeft zich in een wereld van keihard zakendoen. Resultaat wordt vertaald in bezoekersaantallen en als de cijfers terugvallen, zijn de conclusies hard. Voor halflege zalen heb je als organisator geen enkel excuus, want ook in de tijd van de kredietcrisis moeten de clubs gewoon vol! Om in deze periode een goed concept van de grond te krijgen heb je een lange adem nodig, weet ook V-Jay Badri, eigenaar van evenementenorganisatie 'Powermove'. Met succesconcepten als 'Sexy Mother Fucker' is hij een geduchte concurrent binnen de housescene gebleken en toont hij aan dat organiseren niet zomaar voor iedereen is weggelegd.
V-Jay: "In 2007 en 2008 zijn er heel veel partyorganisaties bijgekomen, maar door gebrek aan kennis en know-how zijn ze al snel weer gestopt. Nu wordt in 2009 de markt voor mij nóg groter, omdat de kleine partijen die dachten 't te redden, zich niet hebben kunnen bewijzen en zijn afgevallen. Organiseren is zeker niet makkelijk, want je moet over bepaalde kwaliteiten beschikken en mensen met je mee hebben. Het moet je ook gegund worden, zowel door een locatie of DJ als door je eigen personeel. Als dan een locatie je niet toelaat of een DJ zijn hoogste gage vraagt, krijg je 't moeilijk."
Uitgaan boven sporten
Het plan om feesten te gaan organiseren is voor V-Jay nooit een impulsieve actie geweest. De gedachte speelde al op jonge leeftijd in zijn hoofd, weliswaar eerst als populariteitskwestie maar later steeds meer als gezonde ambitie. V-Jay: "Ik was 14 toen het uitgaan me erg aantrok. Bij ons in Lelystad ging ik altijd naar discotheek Bubbels. Dan kroop ik 's nachts stiekem het huis uit om te kunnen feesten. Toen al dacht ik: 'Ooit ga ik zelf een feest organiseren!' Drie jaar later gaf ik al mijn eerste feest in de Mystique met Replay als hoofdact. Die waren toen bekend met hun eerste hit "Kijk om je heen". Dat ging zo goed dat ik een optie kreeg om die discotheek over te nemen, maar daarvoor had ik natuurlijk nog niet de ervaring of het geld. Toen heb ik mezelf beloofd om hard te gaan werken en te sparen om ooit weer opnieuw feesten te kunnen geven."
Om zijn droom te kunnen volgen moest V-Jay zijn ambitie voor een professioneel sportleven opgeven. Zijn interesse voor het uitgaansleven mengde niet goed met de verplichtingen van een sportcarrière, wat V-Jay deed besluiten om zijn aspiraties voor topsport te verruilen voor gezelligheid in de clubs. V-Jay: "Ik was destijds een hele goeie voetballer en trainde al mee met de voorselecties van AZ en Ajax, maar mijn nadeel was dat ik niet van rennen hield. Met een bal kon ik alles, maar een sprintje trekken wilde ik niet. Ik was nog jong, eigenwijs en lui en wilde veel liever uitgaan en achter de meiden aan. Vandaar dat ik ook ruzies met de trainers kreeg en zo ben ik ermee gestopt. Voor mezelf had ik niet echt het gevoel dat ik erin zou doorbreken."
Leiderschap in de genen
De huidige successen van V-Jay zijn niet zomaar met geluk te verklaren. Het komt ergens vandaan; vanuit een diepgewortelde kernkwaliteit die hij op vroege leeftijd al ontwikkelde. V-Jay is namelijk een geboren leider, iemand die in elke omgeving moeiteloos de regels naar zijn hand zet. Met de touwtjes in eigen handen voelt hij zich het prettigst en komt zijn charismatische karakter 't beste tot uiting. V-Jay: "Ik was vroeger een echte trendsetter. In onze kringen had je zogenaamde soldaten en generaals, en zelf was ik altijd de generaal. Ik had altijd mensen om me heen die ik zo gek kreeg om als soldaten dingen voor me te doen. Zo ook bij de ING Bank, waar ik zonder diploma's binnenkwam als uitzendkracht en binnen twee jaar een eigen divisie had opgericht! Na vier jaar werd ik zelfs groepshoofd en gaf ik leiding aan 40 man! Uiteraard heb ik daarvoor wel allerlei cursussen gevolgd, want als ik ergens werkzaam ben wil ik altijd de beste zijn. Die kwaliteit heb ik altijd al in me gehad. Ik wil altijd de generaal zijn, nooit de soldaat."
In de dagelijkse gang van zaken is het voor V-Jay hard werken. Overdreven als het klinkt, is het werkelijk een feit dat hij dag en nacht met zijn werk bezig is. Vanuit kantoor, onderweg in gesprek en 's nachts op straat; V-Jay stuurt zijn concepten van A tot Z aan. V-Jay: "Ik run mijn bedrijf Powermove en heb verder ook een partnership in een entertainment organisatie dat Viensa heet. Ik werk alleen, maar heb wel een personal assistent. Voor de promotie werk ik weliswaar veel samen met externe partijen, maar verder doe ik alles zelf. Dat is denk ik ook mijn kracht. Omdat ik alles in eigen beheer heb, weet ik precies wat er speelt op straat. Ik ben er ook zelf nog te vinden met flyers en posters, want ik houd er niet van om stil te zitten. Ik wil constant weten wat er op de markt gebeurt en promoten op straat vind ik ook gewoon leuk om te doen. Ik heb weliswaar de connecties om het extern te laten doen, maar dan weet je niet altijd wat er met je materiaal gebeurt."
Het geheim van een succesconcept
Dat een feest op zichzelf in deze tijd niet meer slaagt is een statement dat regelmatig met voorbeelden kan worden onderbouwd. Een danceconcept moet tegenwoordig beschouwd worden als een merk, iets waar meer aan vast kleeft dan alleen een avondje dansen. Maar waar ligt de basis voor zo'n concept? Waar moet je mee beginnen als organisator? V-Jay: "In ieder geval een pakkende naam, liefst kort en krachtig. Goede DJ's, passende aankleding en beweging in de zaal met bijvoorbeeld danseressen of give-aways. Decoratie is ook belangrijk, maar werkt alleen als je een goedgevulde club hebt waar mensen er op hun gemak van kunnen genieten, niet in een stampvolle tent. Verder is de promotie nog het allerbelangrijkst, want een feest moet leven en een hype zijn."
Zo gezegd klinkt het vrij eenvoudig. Maar hoe tactisch je plannen ook zijn, je bent als partyorganisator altijd onderhevig aan wat je omgeving doet. Wat maakt dan uiteindelijk het verschil voor jouw evenement? V-Jay: "Wat ik merk is dat je zelf heel hard je best moet doen en ook zelf de straat op moet. Je moet goed je netwerk gebruiken. Mensen in jouw omgeving moeten weten dat het feest er is en voor je willen lopen. Het moet je daarom ook wel gegund worden. Ze zeggen wel: wie goed doet, die goed krijgt. Ben je een persoon waar niemand mee door de deur kan, dan heb je een groot probleem in deze business. Als ik bijvoorbeeld een feest geef en ik ben er zelf niet, dan komt er al meteen een groep mensen minder omdat ik er niet ben. Dat kun je niet maken, want die mensen komen dan speciaal voor jou."
Met de opkomst van de housescene heeft de Randstad de laatste jaren een flinke bulk aan trendy uitgaansavonden erbij gekregen. Voor het publiek lijkt het soms wel op shoppen in een supermarkt, want er is behoorlijk veel om uit te kiezen. V-Jay: "Mensen kunnen zelfs op de avond zelf nog bepalen waar ze heen gaan! Dat zorgt voor een lagere voorverkoop. Hoe kun je dan nog een inschatting maken over hoe 't gaat lopen? Dat is heel moeilijk. Omdat er zoveel te doen is, beslissen mensen tegenwoordig pas op het laatste moment. Dan telt weer de hype die op straat ligt; waar wordt het meest over gesproken? Daarom moet je met je line-up, entree en promotie op internet interessant genoeg zijn zodat mensen voor je kiezen. De laatste lootjes zijn dan ook het zwaarst, maar tot op de avond van het feest moet je gezien blijven worden!"
Langere line-ups, betere resultaten
Met het idee achter Sexy Mother Fucker heeft V-Jay een opmerkbare trend van het afgelopen jaar onderstreept. Het is de gedachte die veel partyorganisatoren met hem delen, namelijk: 'Hoe langer de line-up, hoe populairder het feest'. Vanwaar die tendens? V-Jay: "Toen ik begon met Latin House feesten, zag ik al snel andere organisaties volgen die dezelfde DJ's pakten, maar er dan alleen een andere naam boven plakten. Op den duur wilde ik me daarvan losmaken, dus ging ik groter uitpakken. Zo kwam ik tot feesten met line-ups van 80 DJ's, waarvan ik er uiteindelijk maar 40 hoefde te betalen. Er zijn maar weinig organisaties die dat na kunnen doen, want de meeste moeten iedereen betalen. Het waren acties om andere partijen te overtreffen en zo zijn die lange line-ups eigenlijk ontstaan."
Met 80 DJ's op een doodgewone zaterdagavond zou je een organisator haast verdenken van onzinnig beleid. Waarom zóveel artiesten neerzetten als het ook met de helft kan? Toch wordt daar bij V-Jay op kantoor wel degelijk over nagedacht. Klakkeloos een line-up op de flyer knallen strookt dan ook zeker niet met zijn idee van organiseren. V-Jay: "Op de eerste editie van Sexy Mother Fucker hadden we werkelijk alle grote namen in Nederland gecombineerd, zelfs DJ's die anderen nooit op 1 feest zouden zetten. Uiteraard was het feest dik uitverkocht, maar of deze strategie voor elk feest werkt? Ik denk van niet. Het hangt er altijd vanaf welke DJ's je met elkaar combineert. Een fout die veel organisatoren maken is DJ's boeken die dezelfde aanhang hebben. Het heeft geen zin om lange line-ups te programmeren met jongens die allemaal dezelfde stroming naar het feest trekken. Dat soort know-how krijg je pas als wat langer in de 'game' zit. Je moet de markt daarom goed kennen."
Het gevaar van trends
Dat het in de housescene bruist van vernieuwende ideeën is wel gebleken aan de leuke extra's die tegenwoordig aan een evenement worden toegevoegd. Zo is organiseren echte marketing geworden en is de lat voor nieuwkomers op de markt erg hoog gelegd! V-Jay: "In het begin van 2008 lag de lat zeker hoog! Maar het laatste kwartaal zag je ook in veel discotheken dat er bezuinigd werd op leuke extra's als de bezoekersaantallen niet gehaald werden. Dat zie je sterk bij de percussionisten en muzikanten; als hun toevoeging een hype is boekt iedereen ze, maar is dat op een gegeven moment voorbij, dan staan ze ook met z'n allen weer op straat. Voor die artiesten is dat natuurlijk zonde. In het afgelopen jaar zijn er zo'n 300 house-DJ's bijgekomen, maar als er nu weer 500 feesten minder gegeven worden, heb je in theorie al heel veel DJ's die minder boekingen krijgen."
Ondanks het gevaar van terugloop in boekingen, geeft V-Jay vaak kansen aan nieuwe enthousiaste DJ's. Hij laat ze draaien op zijn feesten en helpt ze zo aan goede referenties voor andere organisaties. V-Jay: "Als iemand goede producties maakt en gedreven is, verdient ie van mij een kans. Natuurlijk zijn er wel jongens die 't dan uiteindelijk toch niet redden, maar van alle voorspellingen die heb ik tot dusver heb gedaan, is zo'n 80% uitgekomen. Zo had ik tijdens de eerste editie van Sexy Mother Fucker een Talent Room met daarin dj's die nu hot zijn. Destijds waren dat talenten die ik een kans gaf. Als ik die jongens nu in dezelfde line-up zou zetten, heb ik een fantastisch feest!"
Gekeken naar zijn eigen situatie zou je kunnen zeggen dat ook V-Jay meevaart met de 'househype' en daardoor balanceert op een dun touwtje. Maar achter de schermen is hij gelukkig een veelzijdig manager die zijn koers niet laat afhangen van muzikale voorkeur. V-Jay: "In de housescene is momenteel veel geld te verdienen, maar op de achtergrond werk ik ook aan andere dingen, zoals een grootschalig Nederlandstalig concept. House is in feite ook niet mijn favoriete stroming, want ik ben zelf van de Carribische muziek. Ik merk ook dat ik binnen de house andere keuzes moet gaan maken, want de markt raakt verzadigd. Maar ik zet dan ook niet op één paard in, want ik heb genoeg connecties om met verschillende winden mee te kunnen varen. Zover is het gelukkig nog niet gekomen en dus hoef ik met houseconcepten nog even niet te stoppen."
Foto's: Geert Glezer & Michel Hensen
Veranderingen in 2009
Het was een flinke boost voor het uitgaansleven in 2008, waarbij uit alle hoeken nieuwe DJ's en partyorganisaties opstonden om met de gevestigde orde de concurrentie aan te gaan. Kwantiteit leek in alles het sleutelwoord voor succes, iets dat volgens V-Jay in 2009 op een keerpunt zal stuiten. V-Jay: "Ik denk dat het kwalitatief allemaal veel beter zal worden, met kleinere line-ups en meer muziek van vroeger met classics-feesten. Mensen zijn de lange line-ups zat en dus wordt het allemaal wat exclusiever. Dan heb ik 't puur over het housesegment, maar het kan natuurlijk ook dat de hardstyle ineens een enorme opleving krijgt en veel mensen daar op afkomen."
Gekeken naar het overvolle housecircuit zal er volgens V-Jay dus het een en ander gaan veranderen. Kwalitatief zal de markt naar een hoger niveau getild gaan worden, en om zijn voorspelling kracht bij te zetten spreekt hij óók namens zijn concurrentie. V-Jay: "Ik deel mijn mening met een aantal andere organisatoren als ik zeg dat 2008 een jaar was van vooral veel eclectic feesten met verschillende soorten muziek op een avond, maar dat nu bepaalde hokjes weer sterk terug gaan komen. Dan moet je denken aan typische urban- of houseconcepten met kortere line-ups en kwalitatief betere muziek. Momenteel krijgt een DJ vaak een uurboeking. Dan is ie net binnen om na een paar hitjes alweer weg te moeten. Als je dan speciaal voor die persoon naar een feest komt, is dat al snel teleurstellend. De DJ's willen daar zelf ook vanaf om wat meer op- en afbouw in een set te kunnen brengen. Als ik 5 dezelfde type DJ's op een avond programmeer voor een uurtje, hoor je 5 keer dezelfde hits voorbijkomen. Als bezoeker heb je 't dan al snel gehad. Zet je de DJ's wat langer neer, laat je ze met elkaar praten en dingen afspreken, dan hoor je muzikaal niet de hele avond hetzelfde. Dat is waar we naartoe gaan in 2009."
Meer info over de concepten van V-Jay: klik hier.